Ujian BSP???

Sudah terkena baru nak ambil tahu apa itu BSP???

Lepas seminggu buat ujian MGTT nurse klinik Bangi call kena cakap kena amik darah 4 kali sebab result amat tinggi,bacaan semasa puasa5.6 dan lepas minum air glukos mendadak naik 10.3….huhu(entah apa yg dimakan bacaan gula naik begitu tinggi..mungkin jugak masa bulan puasa pulak kena buat ujian dok teringin mkn yg manis2 jek)…itu pengalaman berharga namanya!!!
Chek punya chek BSP adalah singkatan dari BLOOD SUGAR PROFILE yang biasanya akan dilalui  oleh GDM(ibu hamil disyaki mengidap Diabetes Melitus@Kencing Manis )biasanya setelah menjalani ujian MGTT dan perlu buat BSP bila result melebihi 7.8.

Proses mengambil setitis drh dari hujung jari menggunakan glucometer utk bacaan kandungan gula dalam darah dilakukan 4x untuk setiap jam bermula dikira masih berpuasa…jam8 & 11 pagi(dah boleh start mkn skit2) pastu 5 ptg diakhiri 9 malam(masa mungkin utk klinik swasta sedikit berlainan tp mesti 4 x).

Walau agak rasa menakutkan bila kena datang lagik ke klinik berulang kali dr pagi hingga malam hari tapi demi kepentingan kesihatan baby juga ibu…kena gagahkan diri …n nasib baik hubby punya bos izinkan “bercuti” nak jaga anak2 walau actually tak dpt cuti(kena minta time sleep)……semalam baru tau letihnya proses nak ulang alik dr rumah ke klinik kena on time(yg tu kul 8 lepas first ujian wat agenda pi check-up gigi lak yg tak kurang penting utk kebaikan janin gigi mesti dperiksa)…ujiannya kejap aje..menunggu tak sanggup…isi slot makan2 ringan aje sbb takut bacaan tahap gula naik tinggi.

Anak2 pun bising kenapa la ibu kena pergi byk kali…kenapa tak cucuk byk kali masa sekali dtg…hoho..byk pulak soklan dorang…kalaulah boleh nak ibu elakkan..dah benda nak terjadi…ambil iktibar utk masa akan datang la jawabnya…kesihatan harus diutamakan sebaiknya khasnya utk pregnancy kali ini sebab dah berusia lebih 35 thn nih…nak2 ada sejarah kesihatan keluarga.

Berbalik result semalam kira ok dan sangat2 lega bila tgk result   jam 8(4.3),jam 11(4.8),jam 5ptg(4.6) & jam 9mlm(5.7)..kira masih terkawal…kalau tak silap bacaan paras normal bawah 6.0.Kalau tak dikawal boleh jumpa jarum insulin la jawabnya..lagi2 citer menakutkan bila rujuk sana sini.

Perhatian serius kena kuterapkan lepas ini terhadap pemakanan semasa hamil bila dah kena buat BSP nih…tang manis2 jgn dok sedap sangat tanpa kawalan malahan nasi pun actually penyumbang besar juga dari search dan risik2 sana sini….juga suplement jangan diabaikan.

Biasanya kes GDM kalau berlarutan…jika masih tidak bersalin sebelum due date..kena induce utk kebaikan bayi dalam perut.

Harap2 untuk ku cukup la kali ini…tak sanggup berulangkali…tp dengar citer kena buat BSP lagi biasanya kalau dah terkena….yg penting lepas nih JAGA makanan..kena kontrol apa2 yg patut..AMALKAN PEMAKANAN  SEBAIK YANG MUNGKIN…INSYA-ALLAH!!!

~ by sirasain on September 21, 2010.

4 Responses to “Ujian BSP???”

  1. kalau dh okey bacaannya, kena sambung buat BSP lg ke smpai bersalin? ke mcmana?

  2. Kali kedua buat..result saya 4.6,7.2,5.4,5.3….bacaan yg kedua agak tinggi sebab nak dekat jam 11..10:30 baru makan sebab tak sempat so masih dikira ok….dari pengalaman ibu hamil yg kena buat BSP..dorang sarankan makan awal2 dan jgn berlebih2an….utk dpt result ok…biasanya bila kena buat BSP kena ulang cuma utk result ok…boleh selang minggu agak lama skit…cam saya 3 minggu sekali boleh buat…kena amik tahu serba sedikit ttg pemakanan yg betul disamping saya memang mengamalkan suplemen!!!

  3. emm..check mgtt br ni seb baik bacaan okey. puasa – 3.8, minum air glukos – 5.1. sy mkn usana, awk amik suplemen apa?

  4. sy dpt kol td dr nurse,result mgtt 8.2,sok dh kena amik hb 4 kali,takutnye sb dia kata kena induced ms 38w,kiranya kena paksa bersalinla ni ….takut yg amat..anak ke 2 ni..anak pertama ok je..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: