Tips Strategi Pemasaran

Lama sungguh tak menjengok blog apatah lagi nak berblog bagai…rasanya nak mmmeng”activate” balik…hehe…harap2x angin Pak Mood Rajin datang menderuuuuu…isi masa yang ada berkongsi tips2x menarik kat sini.

Sebagap pemula kata nak sharing tips strategi pemasaran yg mungkin kita dah tau separuh…mungkin ada idea baru boleh kita contohi…apa kata baca dulu,semak,senarai yg kita mau buat tu biarlah banyak jgn satu je list dah rasa cukup…tu bukan ciri2x orang yg nak berjaya..kan..kan…kan???

Sebelum kita kata kita tak berjaya buat sales gila-gila???
Apa kata cheklist dulu…

p/s:Kredit to Tuan Hakim….Hakim mano pulop nih….ni Abdul Hakim…CEO D APPLE(tokei D Apple Chicken Chop tu yg glemer2x kat fb…ambo doh try sokong produk buatan bumiputera…statemate pulop…so proud lg kembang idung jap dih dgn harapan dpt amik aura…anda bile lagi???)

Jom kita semak…agak2x byk yg buat or banyak yg x seko ore Klate kato…cuba sebaik mungkin ya!!!

1. Edar Brosur Flyers / Poster
2. Pasang Banting dan banner
3. Edar katalog
4. Buat billboard
5. Free gift / souvenir / key chain / pen
6. Edar Kalendar / Diari
7. Paper bag
8. Kad bisnes
9. Buka booth / pameran
10. Gerai jualan / pasar tani / pasar malam
11. Hadiri / paticipate ekspo
12. Buat seminar
13. Iklan radio
14. Iklan Akhbar
15. Iklan Televisyen / Astro
16. Iklan Fb / Fb ads
17. Twitter / Instagram
18. Google adword / SEO
19. Email marketing
20. SMS blaster
21. Website
22. Blog
23. Forum / hoothsuite
24. Taja program
23. Taja Pasukan
24. Taja Celebrity
25. CSR
26. Direct selling
27. Home delivery / jualan rumah ke rumah
28. Iklan melalui youtube
29. Iklan video / audio
30. Free Voucher
31. Cabutan Bertuah
32. Peraduan
33. Taja T-shirt
34. Sampul kad raya
35. Pemasaran melalui ‘phone random calling’
36. Newsletter
37. Ebook percuma sambil iklan produk
38. Kempen
39. Iklan di Bas / Keretapi / Van Bergerak
40. Yellow pages (ada lagi ke tak tak pasti)
41. Direktori
42. Whatsapp / telegram
43. Kad diskaun / kad kesetiaan / Kad ahli
44. Baju korporat
45. dan beberapa lagi..

Agak-agak berapa dari teknik pemasaran dan jualan di atas yang telah kita laksnakan??

Kalau tak sampai separuh, ini bermakna kita bukan tidak akan berjaya tapi kita masih belum sampai kepada apa yang sepatutnya kita buat untuk berjaya..

Ok gud luck utk saya..gud luck utk anda di laur sana yg tercari2x strategi terbaik…nah tunggu nak buat je kan…baik bertindak dr tgk saje…itu terlebih baik!!!

GANBATTE KUDASAI HASIRA SAN!!!

FEEL FREE TO ADD;
MY FB : ARISAHAKUSAI HUSAIN
MY IG : ARISAHAKUSAI_HUSAIN

~ by sirasain on December 18, 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: