Dah jadi penduduk tetapTPS!!!

Alhamdulillah mulai 4 Jun 2011 bermulalah siri episod baru…kami menjadi penduduk tetap di Taman Pelangi Semenyih.

Rumah yang dibeli oleh En.Suami dengan harga RM170k dengar khabarnya harga itu amat murah kami dapat milik setelah penantian lebih 3 tahun walaupun pada dasarnya ada banyak lagi kerosakan perlu diperbaiki.

Banyak episod suka dan duka nak memiliki kediaman sendiri terutama dari segi masa setelah pulang 4 tahun lalu dari Jepun memamg terus mencari2 rumah yang sesuai…kejadian yang tersurat dan tersirat dek owner yang “kurang tetap pendirian”…sakitnya hati ini mengingatkan kembali…tapi dah rezeki tersurat untuk kami di sini…pasti ada hikmahnya!

Bila dah masuk banyak pula kerosakan timbul sana sini…aduhaiii…letihnya dengan kehadiran barang2 terutama barang dapur yang agak banyak dibeli masa di Jepun. Bak dilanggar garuda,tongkang@kapal pecah gayanya semua ada…huhu..letih ke hari ini belum selesai masuk seminggu lebih dah…kemas rumah belum habis…dapur pula minggu depan baru nak settle kena perbaiki tukar tile kat singki sebab ada kebocoran air.

Tingkap belum terpasang sepenuhnya…gara2 design tingkap master bed room agak pelik..kena cari tambahan untuk meletakkan rod kayu. Proses drill pun tertangguh minggu nih sebab en.suami jatuh sakit…dek keracunan makan rasanya sebab 2 hari lepas ke Bangi menghantar stok aLPHA LIPID kat customer…konon2 gian nak makan tempat lama menyinggah makan sate…di ordernya sate perut…alahaiiii terus hampir 1 hari terbaring lesu .

Sedikit nota untuk info dan rujukan kami dalam proses pindah hari itu macam2 perlu diselesaikan benda penting sebelum masuk rumah perlu dilistkan di sini:

  1. Urusan upah dan bahan cat mengecat bahagian dalam SAHAJA(luar dah over budget kena tunggu dilain waktu) =Rm2000
  2. Tempahan langsir ikut budget di Nilai 3(senang pergi pilih kain yang berkenan dihati dan tempah)=Rm2000
  3. Upah untuk ubat anai2(cari punya cari dpt diskaun dari harga semasa RM2000 turun 50 % utk tempoh 5 thn gerenti )=RM1150
  4. Barang2 toiletries banyak juga perlu ditukar ganti.
  5. Upah tukar tiles satu bilik yang rosak Rm1130.
  6. Beli perabot penting untuk dilengkapkan seperti meja makan(RM1500),set bilik tidur(RM2000),katil bertingkat untuk anak2(RM1400),almari untuk Kak Ngah Rm800.
  7. Urusan membeli kunci padlock yang sesuai dan tahan lama =RM300
Advertisements

~ by sirasain on June 12, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s