Tsunami Mengganas!!!

Dahsyatnya Tsunami mengganas…cerita bermula di kampungku… tenguk kebakaran kat kawasan tanah tinggi….sedang leka tiba2 Tsunami boleh datang dari tempat berbukit tinggi…tingginya seperti dalam news yang dok lapor kat tv tentang Tsunami yang melanda Perairan Timur Honshu…sempat ambil bekalan air…dan beritahu keluarga untuk menyelamatkan diri…yang pelik tiap kali menyelamatkan diri..memang tak terkena limpahan air tsunami…selamat…tidak basah…dan yang pelik tetiba berjumpa dengan rakyat jepun yang terkandas…dan paling takut banyak kali Tsunami datang entah dari mana arah….Ya-allah takutnya bencana yang Engkau timpakan…yang hanya sedikit cuma baru tuh…terfikir dalam hati!

Last ending bila Tsunami reda…dapat balik jenguk tengok rumah…masih tersergam tapi sudah rosak…berlubang2 dindingnya. Paling menyayat hati….tanyakan khabar keluarga yang lain selamat….cuma ke-empat2 anakku tiada khabar berita…..terus teresak2 menangissssss…sampai terjaga dari tidur…Allahuakbar ingatkan betul2 pulak…basah pipi.

Mungkin sebab tengahari tu semasa berfb…jumpa kawan lama satu UPM pastu dok berchatting kuar topik ceritaku tentang pengalaman kami suami isteri dan anak2 semasa di Jepun….memangbenar kejadian gempa agak kerpa berlaku…apa yang ku  alami  yang paling kuat “jishin@gempa bumi” pada skala richter 6.7..masa tu kat railway bawah tanah di Chiba Eki….nampak orang dalam kedai dok terhoyong hayang…masa tu elok2 selepas turun dari monorel yg jenis gantung…memang tak dapat dibayangkan kalau gempa tu terjadi masa kami dalam kete api gantung…

Allahuakbar itu baru dalam mimpi…entah macam mana yang realiti ujian dariNYA…apapun suatu pengajaran dalam mimpi yg kudapattttt!!!

Firman Allah SWT di dalam Surah Al-Baqarah ayat 155 dan 156:

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوفْ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الأَمَوَالِ وَالأنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ . الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

Maksudnya: Demi sesungguhnya Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman.

Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar – (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka di timpa oleh sesuatu musibah (kesusahan) mereka mengucapkan: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali”.

Advertisements

~ by sirasain on April 1, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: