HADI NAUFAL…Anugerah ke-4 Keluargaku!!!

Edisi tertangguh…hari ini dah masuk hari ke-17 pun dalam pantang begitulah umur baby terbaru kami…HADI NAUFAL(Pemimpin dermawan…setelah jenuh berfikir dan memilih akhirnya abah setuju ngan pilihan ibu pada hari mendaftar nama)dilahirkan pada 14  Febuari 2011 jam 6:40 pagi bersama 11 Rabiulawal 1432H…kali ini baby boy melengkapkan sepasang girl dan sepasang boy…cukuplah tu bukan serik tapi umur dah meningkat..bukan remaja nak masuk 40 nih lagi 3 tahun daaaa…sementelah para nurse2 dan doktor2 pun dah bising tanya nak rancang pakai aper???

Untuk rujukanku:

Hari ke-5/18 Febuari/Jumaat:Nama diberi HADI NAUFAL BIN AZHAR

Hari ke-6/19 Febuari:Tali pusat dah tanggal dah…alhamdulillah.

Cerita pasal pengalaman bersalin:

Kira kali ke-4 merasai perit getir perjuangan seorang ibu bertaruh nyawa…kali nih memilih Hospital Serdang.

Seawal jam 2 pagi pada 14 Febuari dah mula merasa kelainan pada perutku…memang tak lena dibuatnya…masuk jam 3-4 pagi kontraksi makin kerap…sempat kejutkan cik abe yg baru terlena…tak terbangun2 dia…siap main masak air…bancuh2 oat..makan baru kejutkan dia yg tgh mamai2 gitu…bagitau rasa macam dah tiba saatnya…tapi cakap nak mandi dulu apahal pun…Abg long n Kak ngah tak ikut cuma Kak chik je peneman so tak dptlah ibu berteman waktu bersalin.

Jam 4:30 baru bertolak ke hospital….dah daftar segala….bagi sample air kencing…baru jek nak landing kat katil….popppp..mcm air ketuban dah pecah dah….bila chek…lendir ngna darah pun dah kuar….masanya tak lama la tu…tgk masa tu elok2 kul 5.

Dah pakai alat utk tgk kekerapan kontraksi…isk terasa gelisah makin gelisah..keruan tak keruan….yg selalu dirasai bila time baby nak kuar ni…nurse tak dtg2 pulak…sempat turun jalan2 jap sebab nak baring jek cam tak best dan tak selesa dah…elok jek doktor dtg nak periksa bukaan rahim….tu dia eh dah 8 cm punnnnnn….nak kata nak meneran tak terasa lagi…apa lagi dorang bergegas alih ke katil lain sorong ke labour room.

Terkena kali ni dpt nurse garang giler..doktor entah ke mana dah…dari awal2 hingga selesai tu dia….bisingnya Ya Allah….dah la aku tgh sakittttt ta ketahuan….bertambah sakit jadinya dgr dia mengomelllll….masa nak meneran salah…tak sengaja nak tertutup peha pun salah…terteran laju pun salah bila dia kata baby mcm dah slow bernafas apa lagi aku sekuat hati meneran….aku menjerit tahan sakit pun semua salah di matanya….masa nak menjahit pun salah masih nak marah2(org terangkat punggung pun salah mcm boleh ditahan2 rasa sakit agaknya bagi dia…bising agaknya kerja dia bertambah jadi tukagn jahit)…ada tumpah darah sedikit lagi la bisingnya takde org datang menolong….tensionnnnnya bila diingat balik. Kalaulah dia cakap2 elok2 kurang2 banyak pahala dia dapat menolong para ibu yg bersalin…ni tidak kalau boleh sumbat telinga mau jek aku tutup dari dengar ngomelannya.

Alhamdullillah selesai sudah…mujur dari anak pertama hingga ke-4 semuanya ambil masa tak lama kesakitan…dlm 2-4 jam jek…lepas 3 jam lebih tertidur lagi kat labour room…baru disorong ke wad 5E..dpt katil no.1…sebilik 4 org…menunggu abah dtg bawa bekalan….tadi dah terlepas waktu makan…so kelaparan jugak lah jawabnya hingga kul 10 lebih…apa lagi sampai2 abah terus minta bancuhkan alpha lipid dulu utk kecergasan baru mkn biskut dan milo.

Petangnya selesai urusan chek segala oleh nurse dan doktor….dapat green light boleh discaj(rm155 semuanya kos tp dpt free la kan sbb cik abe kakitangan kerajajn)…sukanya hati….takyah bermalam…hujan pulak kat luar….sampai rumah jam 8 malam lebih kurang…di sambut anak2…alhamdulillah 3 beradik boleh berdikari menjaga diri sendiri masing2….

Bermulalah episod proses berpantang sendiri2 aje….makku memang dah tak larat dan ku pun dah faham situasinya…mak mertua tetiba ada hal di SP….Mr.MAMA lah menjaga sepenuhnya utk semingu nih…sambil2 tu ambil jugaklah foto2 kenangan utk diabadikan khas buat anak2…amalan masa pantang bertungku sempat buat 10 hari jek 2 x sehari. Suplemen yg ku ambil cuma susu kolostrum ALPHA LIPID LIFELINE  dan JELLY GAMAT LUXOR aje nak makan makjun2 ni sebab baby ada sikit kuning2 so x berani ambil cuma masa hari ke-44 pantang baru nak start dgn MAKJUN WARISAN KELUARGA yg ku sendiri amalkan sebelum ini untuk elokkan peranakan juga menyempitkan apa yg patut.

Foto yang semapt diambil utk kenangan sekitar minggu pertama…

Ok la panjang sudah ceritanya walau belum habis nak bercerita…ada masa boleh sambung lagi….boleh citer aduhai sakitnyaaaa….pasal sakit rengat,menu berpantang yang disediakan oleh Mr.MAMA dll.

~ by sirasain on March 2, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: