Sepetang yang mendebarkan

Hari ini ingin kukisahkan cerita yang agak mendebarkan perasaan pagi kelmarin…tup2 bangun aja tidur…terasa sakit bahagian perut belah kanan bila kutekan2 dgn jari…kejap ja kot!!!

Dek kesibukan menyediakan breakfast..rasa sakit dibiarkan saja.Biarlah suami pergi kerja dengan senang hati….waktu makan pagi hati mula merintih2…sakit apa pulak ni…Ya allah janganlah Engkau berati ujian yang tak mampu aku terima….tapi bila sampai ke tengah hari…cemas makin menjadi2…bila berjalan rasa sakit,membongkok juga terasa,mengangkat sikecik terasa2.Tunggulah..perlu selesaikan tugas memasak…sediakan makan tengahari utk anak2..Abg Long perlu kesekolah petang…ada exam…nanti kacau..buat2 biasa aja!

Kala selesai baru beranikan diri telepon abah bila risau mula bersarang di hati kalau melarat di malam hari(kang sudah kacau tidur suamiku…tanda isteri solehah agaknyalah..kuikuikui)…bertanya…kata abah mungkin apendik…melalui tanda2 yang ada.

Sekejap saja abah dah terpacul depan rumah jam 1….sementaraku sempat search info pasal penyakit ini untuk persediaan…baca2 kisah seorang pesakit apendik..ngeri pulak…apapun kena makan tengahari dulu..bagi diri bertenaga..makan masih berselera..huhuhu.

Kami ke Klinik Kesihatan Bangi…lupa pulak waktu break..dah kena menunggu…nasib baik sakit tidak melarat2.Bila doktor buat pemeriksaan…tekan2 perut..mmg sakit…spontan melonjak badan..ambil tekanan darah…check dahi..demam rupanya yg tak kusedari…manakala ujian air kencing pula agak samar2…dah nak kena refer kat Emergency Department(ED)  s/ada Putrajaya,Serdang or Kajang…utk tindakan lanjut kena tahan wad ke atau camana….aaaaah risaunya ngan ada anak kecik yang menyusu badan ni….anak nak exam lagi…harap2 tidak!

Abah memilih Kajang…sampai2 aja di sana…perlu masuk bilik 5 utk ambil tekanan darah,chek telinga lagi….ditanya sejak bila demam…selamba kujawab…bila doktor kat klinik Bangi chek baru sedar.

Jenuhnya menunggu utk ke bilik seterusnya…lebih sejam…lagik sekali tekan2 perut…ujian air kencing…plus ujian darah pula…dah kena tunggu result sejam dua pulak…masa tu dah 4:30 ptg. Siap pesan boleh pergi makan2 dulu sbb lama nak menanti result.

Pergi makan2 jap..lagi pula Kak Ngah pantang offer makan..nak saja…ambik roti canai.Nasib baik adik Naurah tidak meragam sangat…didukung abah.

Lamanya menunggu jam 6 belum kuar2 keputusan siap tanya nurse yg bertugas kat kaunter…risau fikir2 Abg Long kejap lagi pulang dari sekolah…telepon jiran…minta tengok2kan kot tak sempat balik..,memang ya pun…tima kasih Zah..budimu tak kulupa di saat cemas begini.

Dua jam lebih baru dapat result…tapi tupun doktor masih tak sure sakit apa…siap refer doktor sorang lagi..dok ckp2…semacam apendik…tapi yg peliknya tak sakit teruk,muntah2 takde pulak. Mungkin juga air kencing kotor(tapi takde pulak sakit masa nak membuangnya) atau sebab keputihan…atau lain2 sebab.Ibu cuma diberi ubat tahan sakit bentuk tablet dan ubat minum.

Syukur…. lega bila selesai dan boleh balik yang paling penting sekali bila saat2 anak2 masih perlukan perhatian di rumah.Alhamdulillah Ya-Allah Engkau permudahkan urusan kami sepetang ini.

Sejurus sebelum Maghrib sampai di rumah…lega sangat2 walau sakit belum hilang…walau jalan masih tidak seperti sediakala.

Kini 24 jam tempoh yg diberi doktor untuk pemantauan jika sakit berlarutan kena datang lagi…harap2 tidak jejak ke sana lagi.Makan ubat hospital sudah tentu…nasihat abah pasti kupatuhi..tambahkan skop Alpha lipid sebagai persediaan pertahanan badan as breakfast dan penutup malam hari….mungkin juga bila demam sikit pun tak terasa hingga tak kusedari.

Pagi ini rasa sakit masih ada…sakit bila ditekan2…tenguklah dalam tempoh 24 jam ini pula bagaimana keadaanku….kena kuatkan semangat dan jiwa walau tak kuat manapun….haruuuuuuu!!!

~ by sirasain on May 15, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: