Kurang 1 minit

Hari ini menerima emel lagi dari seorang kawan saudari Sabihah yang berterima kasih kerana artikel yang dimuatkan di sini…terharunya saya…Alhamdulillah jika perkongsian saya dapat menyumbang ilmu kepada kawan2 di luar sana.

Juga ada komen2 sebanyak 115 masuk spam…maafkan saya…memang ada yang tak dapat dibaca.

Namun nak saya nyatakan di sini saya bukan seorang USTAZAH…dan saya tak LAYAK punnnnn….namun ramai memanggil panggilaan itu…aminnnnn mudah2an hati saya lebih baik dari hari2 semalamnya utk berhijrah menjadi muslim yang lebih baik…tapi tu la saya takde background pendidikan agama pun..sekolah biasa…cuma niat di hati ingin berkongsi pengalaman,mencari sedikit ilmu dan menghimpunkannya di satu tempat untuk memudahkan saya juga kalau ia dapat membantu kawan2 di luar sana yang buntu dan bermasalah…alhamdulillah…satu jihad kecil mungkin yang telah saya lakukan!

Cuma hari ini ingin saya berkongsi satu lagi cerita…mungkin lebih kepada cerita untuk keluarga dan lebih2 lagi khasnya untuk wanita bergelar ibu…komplikasi sewaktu mengandung dan selepas melahirkan boleh menjadi trauma dalam hidup kalau dibiarkan melarat dan berulang2 terjadi.

Begini ceritanya:

Sejak tahun lalu semasa mengandung lagi …juga setiap kali mengandung…saya mengalami masalah sembelit yang kronik dan kali ke-3 ini berlarutan sehingga selepas melahirkan.

Alhamdulillah sejak menggunakan dan mengamalkan susu Alpha Lipid Febuari lalu sebagai breakfast drink…sembelitku yang teruk itu makin mengalami proses pemulihan.Itu yang kusedari…dari amalan makan oat setiap pagi dah boleh kurangkan..kalau lupa pun dah ok…kurang minum air pun tidak menjadi masalah…kalau tak sebelum ini…mimpi ngeri berulang lagi ler dalam toilet.

Baru tadi menunaikan qada hajat dalam bilik air(bukan suka2 nak citer kisah begini)…walau terlupa makan oat yg terkenal dengan fiber yg tinggi supaya menyenangkan proses…kini cuma kurang 1 minit…bukan lagi 10 hari…lega sangat2…kerana setiap kali masuk ke bilik air cam trauma…teringatkan kisah ngeri masa dalam ketiga2 pantang…dan kisah ngeri berlanjutan menyumbang jadi sakit lain lagi…stressnya masa tu.

Sejak dari tahun lalu..cuba usaha sendiri mencari penyelesaiannya..godak2 internet…jumpa info..amalkan..tak juga baik sepenuhnya…buang air kadang dah berdarah…kuar ketulan kecil…takutttnya.Tak pula kujumpa testimoni pengamal alpha lipid ataupun mungkin mereka malu nak berkongsi cerita.

Bila diperkenalkan susu kolostrum ini Febuari lalu …kira ikhtiar lagi…so far..amat memuaskan…bila kesihatan bertambah baik terutama ususku yg bermasalah ini…jadi bertambah2 yakin dengan produk ini.Kami terus jadi pengamalnya…minum pagi masa perut kosong..kadang tahan lapar sampai tengahari..lupa nak makan…jam 11 lebih baru nak cari makan.

Sekarang dah jadi pengguna setia..insya-allah..dan ku… serta suami menjadi pengedar atas keyakinan kami menggunakannya sendiri untuk mengatasi dan memperbaiki masalah kesihatan kami sekeluarga.

Jadi jika ada kawan2 yg hadapi masalah seakan2 sama..disyorkan…belilah dari keluarga..ataupun kawan2 terdekat yg jadi pengedar susu kolostrum Alpha lipid…gunakan…amalkan sebagai breakfast drink anda..saya menulis bukan untuk menjadi kaya…tapi atas sifat prihatin kepada yang senasib..jika ada rezeki yang Allah tentukan untuk diri melalui perniagaan yang kami ceburi ini…Alhamdulillah itu bahagian kami yang Dia beriakn…sedikit sebanyak dah dapat hasilnya!

Selagi kita berusaha,berikhtiar..Insya-Allah akan ada jalan penyelesaiannya(ku dulu seorang yang berfikiran negatif)…sama ada ingin meningkatkan taraf kesihatan keluarga atau juga masalah kewangan yang membelenggu diri serta keluarga.

Jika ada yang mengatakan harga runcit RM180 adalah mahal(memang ada pun…punyai gaji/sumber pendapatan 2 pihak…ada yg sayang duit tapi bila masalah kesihatan mengundang…adakah duit tidak menjadi ukuran lagi waktu itu!!!).

Oleh itu saya menyangkal kerana kebaikannya serta khasiat lengkapnya yang dapat memperbaiki taraf kesihatan kita.Jika minat berbisnes ambil tindakan bijak dengan menjadi ahli untuk belian 3 tin ke-atas…pasti dapat harga ahli RM150.

Kami juga hidup serba sederhana…semata2 mengharap gaji suami…juga bukan dari keluarga yang senang…di hujung bulan..tersepit jua…dengan anak2 nak itu nak ini…tapi keperluan membeli susu ini perlu kami dahulukan kerana manfaatnya yang besar dan sangat bererti bagi kami.

Terbukti untuk kami sendiri malahan anak2 kami…alhamdulillah dalam 3 0rang…abg long paling mudah terkena sakit….mudah2an dengan meminumnya setiap hari sebelum berangkat ke sekolah agama..anak ibu lebih kuat antibodi…yang masih dan sedang dalam pemantauan ibu.Jarang2 lagi kedengaran batuk kami anak beranak yang bersahut2an sejak menjadi pengamal Alpha lipid…kalau tidak berderet ubat dgn nama masing2.

Untuk yang mahu merubah taraf kesihatan hidup keluarga…ayuhhhhh silakan berbuat begitu sekarang juga..ambil tindakan yang tepat.Anda sebagai ibu atau bapa yang berhak merencanakan kehidupan keluarga anda.Saya menulis bukan untuk mengemis tapi atas dasar keprihatinan bila mendapat banyak pertanyaan tentang masalah kesihatan yang dideritai.

Marilah kita sama2 merubah cara pemikiran dan mentaliti terutama kita sebagai seorang MELAYU…mahu yang murah,senang,free memanjang kalau bolehhhhh…jangan kita mudah layu…kerana mungkin kita  senang sekarang..tapi fikir2kan untuk jangka panjang!!!

Bersediakah kita???

Adakah kedatangan Swine flu yang bermaharajalela kini..mampukah kita berselindung dengan duit yg kita sayang itu utk tukaran dengan minuman kesihatan…mampukah wabak ini ditangani segera oleh pihak berwajib…ataupun bawa lari keluarga ke luar negara(itu lagi buang duit)…yang sana sini dah merebak.

Sekurang2nya kami dah mulakan amalan hidup sihat….mencari penyelesaian…jadikan amalan breakfast drink…insya-allah antibodi dalam susu kolostrum ini yang lengkap dan terbaik…kehidupan memang Allah yg tentukan waktu sihat sebelum datang waktu sakit…..tapi adakah kita berusaha untuk menghindari…mencegah pastinya jauh lebih baik dari mengubati!!!

walalhua’lam……

p/s:maaf jika ada yang tidak setuju dengan pendapat saya…sekadar luahan rasa diriku seorang perempuan,isteri, ibu dan warga Malaysia yang prihatin dan inginkan yang terbaik terutama untuk keluargaku.

Advertisements

~ by sirasain on April 29, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: