Imunisasi Bayi

Rujukan kami: Info Imunisasi untuk Hajar Naurah

Bulan pertama : 1 September/RM 60/Klinik Az-zahrah

Bulan kedua : 7 Oktober/RM 90/Klinik Zalfah

Bulan ketiga : 7 November/next appointment

Info search:

Imunisasi wajib untuk kanak-kanak di Malaysia bermula sejak mereka dilahirkan. Ia dimulakan dengan pemberian suntikan vaksin BCG (untuk batuk kering), Hepatitis B, batuk kokol (pertusis) dan demam campak (rujuk jadual).

Kenapa Perlu Ikut Jadual Imunisasi?

“Suntikan imunisasi diberikan secara berperingkat dalam jangka masa tertentu kerana badan bayi belum dapat menghasilkan antibodi mereka sendiri.

Jika anda melengahkan pemberian imunisasi kepada anak, antibodi dalam badan mereka akan berkurang dengan cepat dan mungkin tiada langsung jika suntikan vaksin seterusnya tidak diberikan.

Hanya selepas jadual imunisasi dipenuhi, baru badan kanak-kanak dapat menghasilkan antibodi secukupnya untuk melawan serangan virus atau bakteria. Sebaliknya, jika suntikan vaksin kedua atau ketiga dilengahkan sehingga beberapa bulan, keseluruhan proses imunisasi bagi sesetengah penyakit mungkin perlu diulang kembali bagi mengelakkan si kecil mendapat jangkitan.”

Jadual Imunisasi Yang Disarankan Kementerian Kesihatan Malaysia

VAKSIN
UMUR(BULAN)
UMUR(TAHUN)
Ketika Lahir 1 2 3 4 5 6 12 18 7 12 15
BCG (Tibi) x tiada parut
Hep (Hepatitis B) x x x x
DTP (Difteria, tetanus, pertussis) x x x x
Hib (Haemophilus influenza type B) x x x
OPV (Polio) x x x x x
MMR (Measles, mumps, rubella) x x
Measles (Campak) x
DT (Difteria) x
T (Tetanus) x
PETUNJUK
x Imunisasi Primer
x Dos Tambahan
x Sabah Sahaja

Antara penyakit yang dilindungi melalui suntikan imunisasi ialah:

 • Batuk kering (melalui vaksin BCG) — Ia disebabkan bakteria Mycobacterium tuberculosis yang boleh merosakkan paru-paru, menyebabkan batuk kering dan pendarahan paru-paru. Ia merebak melalui udara.
 • Hepatitis B — Penyakit hati kronik yang menyebabkan kerosakan hati dan barah, akibat jangkitan virus Hepatitis B. Merebak melalui hubungan seks, kehamilan (daripada ibu kepada anak) dan di kalangan penagih dadah yang berkongsi jarum. Individu yang lahir sebelum 1989 dinasihatkan mendapatkan vaksin Hepatitis B kerana ia hanya diperkenalkan pada 1989.
 • Difteria (vaksin DPT) — Disebabkan bakteria Corynebackterium diphteriae. Ini sejenis penyakit kerongkong yang menyebabkan pesakit sesak nafas dan merebak melalui lendir ketika batuk atau bersin.
 • Pertutis (batuk kokol, dielak dengan vaksin DPT) — Penyakit menyerupai demam batuk selesema.
 • Tetanus (kancing gigi, dielak dengan vaksin DPT) — Akibat jangkitan bakteria Clostridium tetani yang menyebabkan otot di leher dan dagu tegang.
 • Polio (vaksin polio) — Disebabkan virus polio. Akibatnya kanak-kanak mengalami kelumpuhan kerana toksin daripada bakteria melumpuhkan sistem otot dan urat saraf.
 • Hib B (dielak dengan vaksin Hib) — Ia menyerupai penyakit demam batuk selesema, tetapi bakteria boleh merebak ke paru-paru (menyebabkan pneumonia) dan otak (mengakibatkan meningitis). Ia juga boleh mengakibatkan pendarahan dalam kulit dan ruam.
 • Beguk dan campak (dielak dengan vaksin MMR)
 • Beguk — Menyerupai demam batuk selesema dan virus merebak melalui udara ketika batuk. Ia menyebabkan bengkak pada kelenjar parotid (di bawah dan depan telinga).
 • Campak — Jangkitan virus akan menyebabkan ruam merah yang boleh merebak ke otak. Virus tersebar melalui udara ketika pesakit bersin atau batuk.Imunisasi juga memberi perlindungan tambahan kepada:
 • Hepatitis A — Ia disebabkan virus Hepatitis A yang membiak dalam makanan dan minuman tercemar sisa manusia. Perebakan virus boleh berlaku jika orang yang dijangkiti menyediakan makanan dan ia boleh merosakkan hati.
 • Demam kepialu (tifoid) — Akibat jangkitan bakteria Salmonella typhi, merebak melalui makanan dan air tercemar sisa manusia, menyebabkan cirit-birit, muntah dan pendarahan usus.
 • Meningococal Meningitis — Disebabkan bakteria meningococcus. Jangkitan berlaku di tempat yang sesak dan menyebabkan kerosakan urat saraf.
 • Cacar air — Disebabkan virus Varicella zoster. Pesakit mengalami ruam berair di seluruh badan dan boleh merebak ke otak (menyebabkan meningitis), muka dan mata (boleh menjadi buta). Ia dielak dengan vaksin campak (MMR).
 • Advertisements

  ~ by sirasain on October 9, 2008.

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s

   
  %d bloggers like this: