Mandi lulur?

First time nak cuba ni …camne ler tu …bila ckp kat cik abe ada service ni…dia ok aja…nak wife dia cantik di mata…tapi bukan kat kedai….Sabtu lepas buat temujanji ngan tukang urut ibu…package urut + mandi lulur. Okey jugaklah…lebih selesa buat di rumah rasanya…dah lulur2 satu badan ….senang lagi kat rumah ler…pastu orang tolong mandikan dah besar2 ni.

Kira baru tau…gini rupanya mandi lulur…asyik baca kat pamplet ada tawaran sana sini…ada package macam2..teringin nak cuba…tapi tak tercuba2. Lepas ni boelh cuba package lain pulak….tukang urut dah siap cakap..bolehlah panggil dia datang lagi. Tanya dia macam2 gak..mandi susu ade ke…elok ke..kat kedai dia takde lak…tapi katanya elok lagi wat mandi lulur.

Free spa,sauna kat AZIM pun lum cuba lagi…tempoh 3 bulan ja dia kasi…actually tak reti nak sauna2 ni..kang terlebih pandai kang…susah lak cik abe..asyik nak masuk spa lak..huhuhu…tapi kira pengalaman bila cuba benda2 baru ni..seronokpun ade..rasa nak wat lagi..bolehlah mandi lulur lagi kalau gitu!Oh ya masa kawin dolu2 pun takde nak ambik lulur2 ni haaaa….

Meh buh sini skit info pasal lulur2 ni….

Mandi Lulur
Lulur adalah tradisi para putri keraton sejak abad ke 17, untuk mengelupas kulit mati di tubuh mereka sehingga kulit kembali halus dan berkilau.

Untuk melakukan lulur, biasanya digunakan racikan dari tumbukan beras, kunyit, temulawak, ekstrak bunga melati, dan minyak kelapa. Semuanya merupakan bahan baku yang berasal dari aneka tanaman khas Indonesia.

Usai luluran, biasanya dilanjutkan dengan terapi minum jamu, dimana ramuan yang terkandung di dalamnya merupakan ramuan aneka tanaman herbal Indonesia untuk menjaga kesegaran dan kesehatan tubuh.

~ by sirasain on September 3, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: