Result check-up kali ke-6

Semalam pergi berhantar pulang bersambut oleh abah dengan sang motor lepas tragedi hari tu utk ke klinik Az-Zahrah. Alhamdulillah kurang2 masih ada kenderaan utk bergerak dan kali ni rezeki naik motor dengan cik abang sayang berdua…actually tak pernah naik Nouvo sakti abang sejak dibeli tahun lalu tu…rezeki dpt naik semalamnya..hehe.

Pagi2 lepas Kak Ngah ke sekoalah jam 7:50 terus ke klinik…sbb appointment kul 8 utk buat ujian Modified Glucose Tolerance Test(MGTT)..first time kira pengalamanku..bila doktor risik2 bahawa ada family yg menghidap diabetes…takut2 diriku menghidap semasa pregnant ni.

Dah tu ambik masa 2 jam utk resultnya…mulai 12 malam dah kena start puasa..hingga habis ujian pagi ni lebih kurang jam 10:30…kira baru selesai….dan baru boleh makan. Keputusan Fasting Blood Sugar yg diambil jam 8 :15 ialah 5.1mmol/I..kalau lebih 6.0 maksudnya abnormal…dan lepas 2 jam minum air glukos yg diberi iaitu (2HPP)…resultnya 7.2 mmol/I..kalau lebih 8 tindakan susulan perlu dilakukan oleh doktor. Alhamdulillah lega sangat2 bila tgk result tu….selamat dari kencing manis.

Utk check-up rutin dgn Dr.Fazliana…buat ultra sound…kiranya dah masuk minggu ke -30 kandungan ibu, berat baby dah cecah 1.8 kg manakala ibunya capai 58.1kg, boleh tgk muka anak ibu..dalam perut ler..agak clear kali ni..seronok pulak dpt tgk mukanya..tgh mengeliat2 nakal…tunjuk jantina,air ketuban masih juga kelihatan byk kata doktor dan paling penting kedudukan baby ditempat sepatutnya.

Ongkos perubatan hari ni sebanyak RM94.50…dan lagi 3 minggu akan datang mulai kena datang lebih kerap sedikit sebab dah di ambang2 saat kelahiran di penghujung bulan Julai nanti..tak lama lagi tu…mudah2an dipermudahkan olehNya..dalam sabar ku menanti kehadiran orang ke-3!

p/s:Saja je tempek foto baby yg dpt dari emel..anak sapa ntah tapi comel kan!

~ by sirasain on May 22, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: