Experiment pertamaku

Alhamdulillah semalam sempat memulakan experiment pertama..membakar guna Baking Oven Infra Red BSP-E3KW-1(yg berkapasiti menghasilkan kadar pengeluaran sebanyak 10 kg/hr)baru yg gedabak itewwww(sib baik yg fasa 1 punya..boleh baking kat rumah ja) juga menggunakan Baking Machinery I/BSP-BM7….(yg 7 liter punya…tepung cuma 500 gm ja boleh masuk) yang dah tertangguh buat sekian lama….hampir 2 bulan dah beli(kukira dah lama sangat la tu..)

Segala pendawaian bumi dah set-up Ahad lalu dan penyusunan semula kat dapur(sib baik adik ipar datang baru2 ini..terus kena guna tenaga ngan abangnya..sbb tak boleh angkut sorang…berat pun lebih 60 kilo kot…ibu pulak dah angkat bendera putih)

Untuk kali pertama lebih 1/2 jam pemanasan tanpa muatan…nak buang2 segala asap2 dan bau2an yg tidak menyenangkan.Kira semalam tu pun nak tunggu abah balik kerja..tak berani woooo… nak wat/handle sorang2 utk pertama kali…dgn saiz besar tu..kot2 apa2 hal berlaku. So kerja membakar kek bermula lepas dinner ler.

Kali ini ibu memilih Kek Sponge Kak Mardziah yg gebu itewww…mula2 nak cuba Kek Coklat Lembap Kak Gee..tapi dah suntuk masa..tak tau apa jadi satu..nak kena kena tgk result percubaan ini…..dah tu ada step sejukkan boiled coklat..terus tukar plan.Resepi itu ibu doublekan…tapi kurang telur 2 biji…so kurang memberangsangkan hasilnya. Lagi pula muatan kek melebihi 3/4 bekas…memang dok rasa2 akan bermasalah. Memang ya pun kena tambah masa sbb tgh kureng masak…juga tambah suhu…lagi pun tak reti2 lagi bab2 suhu sesuai..lagi2 dgn oven baru ini…lain oven lain kesesuaian masa dan masa..mungkin betul teori ini.


kek kena potong skit kasi sama rata….over baked!

Pagi ini kerja memotong kek membuang bahagian yg menggunung skittt kat tghnya…rasa not bad..wangi..ghau2 bau dia..mungkin sbb ibu tambah perasa oren.Insya-Allah tak pagi ni ptg boleh mulakan pula kerja mendeko…sbb kena dahulukan pelajaran Abg long..kerja sekolah yg bertimbun2…hukhuk..mcm terer nak ngajor anak…tapi dah jadi rutin malam2 actually…hari ni dah berlanjutan ke pagi lak kena siapkan..kdg bergilir gak ler ngan abah jadi cikgu.


Kek spongebob ibu bermata lebam dek potongan piping bag terlalu besar!

Tak sabor pulak rasanya nak deko….dah belek2 nozzle2 dari GZ itu sejak dari semalam dan sebelumnya….walau hasilnya tak tau lagi camana…tapi at least suatu permulaan utk kerja bermanfaat utk diriku…utk plan masa hadapanku… dimulai dgn acara melembutkan tangan..mencungkil bakat yg takde….bakat boleh digilap jika hendak seribu daya kan..kan..kan?

Komen & Resultnya:

Bagi ibu pula ada ler skit improvement dr segi hiasan…pertama kali nak cuba ala basketweave…dok study2 dr internet ja..lain kali boleh daftar kelas deko la pulak…tak senonoh..gopoh2 nak menghias..camano…1 1/2 jam dah siap. Warna kombinasi pun tak byk…warna putih,hijau muda,kuning dan campuran dark kok+ blue…sebagai permulaan..nak praktik guna nozzle dulu..main2 ngan buttercrean/BC….juga nak colorkan pipping jelly…nak tgk jenis nozzle dan hasilnya.Setakat ni guna 3 style….

1)Juri 1 (aka suami) : Kurang spongy…hiasan tu ada improvement dr yg dulu2…

2) Juri 2(Abg Long) : Sedap kek ibu..walau dia tak berapa  gemarkan kek tapi boleh habiskan seketul saiz agak besar.Nanti nak ke Ultraman lak..sabo jerlah!

3)Juri 3 (Kak Ngah) : Kali kurang makan walau bersemangat awalnya nak makan…walau apapun…kek ibu cantik walau tak serupa dan sebijik…Spongebob Squarepant!!!Nanti ibu perbaiki segala kelemahan yer….tgn keras lagikkkk menggigillllllll!

~ by sirasain on February 21, 2008.

2 Responses to “Experiment pertamaku”

  1. bakat kalau tak dicungkil mana tau ada ke tak Ha. cuba dulu. lagipun tak semestinya org mau yg berseni je…ada gak yg mau plain aja, asalkan rasa nya mantap hehehe. selamat bereksperimen ngan equipment baru . mana gambar2 eksperimen nye????

  2. Thanks kak zana(sifu keki n cookiesku)…sempat bertamu kat sini…really appreciated it.Meh la akak turunkan ilmu deko…bolehku jadi student pertama berdaftar…nak pi jauh2..mcm kaki tak sampai.
    Satu lagi sori ye baru terpandang komen2 akak..sbb komen akak masuk spam…psssttt…miyagi tu ada tempura…sbb yam order yg tu ler..sepinggan Rm30..kalau tka silap!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: