Pertanyaan dan jawapan yang tulus…

1)Pagi2 ni semasa tgh mandikan Kak Ngah….hidung dia berdarah skit(akibat korek2 kuat sgt kot..t***k hidung yg keras itewww).Pastu minta ibu tolong check…jap ibu ambilkan tisu ..basahkan baru senang nak check.Meh ibu check..ala2 doktor gamaknya ler……tgk senang kan?

Kak Ngah : “Ibu dulu2 jadi doktor ke?”

Ibu : “tak la..ibu kerja lain…”

Abg Long : “Ibu kerja jadi cikgu kan dulu…”

Ibu : “aah pandai Abg Long…”

2) Pertanyaan semasa on the way menghantar Abg Long ke sekolah…..suatu waktu dahulu..bulan yang lalu!

Abg Long : “Bila ni kita nak jadi peniaga…???”

Ibu : “Ibu takut la nanti kalau jadi kaya..kita jadi sombong…”

Abg Long : “Kalau kita kayaaaaa…nanti kita ajak la orang2 miskin datang rumah kita..jamu makan!”

Ibu :(Dalam hati terkedu insaf….satu lagi sbbbb takdak modal nak start cepat2…haha)” Oh ye ke kena cam gitu erk..”

3) Ibu saja2 menyakat anak2….bertanya masing2 nak meniaga apa kalau kita berniaga..sementelah van dah ada di depan mata?

Ibu            : “Kalau kita berniaga Abg Long nak jual apa…?

Abg Long : ” Apa2 aja lah..nasi lemak bolehhhh….kuihhhh boleh juga…”

Ibu            : “Kak Ngah pulak…?”

Kak Ngah : “Kakak nak jual karipap….”

Ibu            : “Sebab apa karipap…?”

Kak Ngah : “Sebabbbb ari tu kita buat karipap lakuuuuuu….”

****(merujuk kepada suatu hari di minggu yg lepas…kami main2 buat karipap…Kak Ngah jadi pembantu..kebetulan rezeki kawan2 Pak Teh dtg bersama menghantar van dari SP…semua sold out…nak2 pulak tgh panas2 baru siap digoreng..sampai ada org tu..dan2 minta suruh buat lagi..sabor jela..next month lak ya!!!)

~ by sirasain on February 19, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: