Makan Besarrrrrr…..

Kalau Kaum Cina sibuk dgn makan besar dorang sempena Chinese New Year…kami pun teruja juga…jauh perginya semata2 mengidam seafood(ye kan Tie…tiap2 minggu pun boleh utk ibu2 mengandung…kekeke)…geng jalan2 cari makan mengajak..ok aja kami…sementelah selera ibu pun dah ok skit…bila abah tanya nak makan seafood tak? Apa lagi…..meleleh daaaaa….memang peberetku.Sib baik pening kepalaku pun tak melarat…semangat yang lebih hari tu…sbb lama dah tak jalan & nak jumpa geng.

Mula2 hajat ke Banting ja ngan famili Rusdi Jumaat lepas lebih kurang kul 4 ptg(utk dinner tu)..simpan kete Kancil kami kat rumah Rusdi…. naik WISH….geng kamceng jalan2 kat Welshan,Chiba dolu2…syoknya..masih bersama lagi kami..dah serasi sehati sejiwa bab jalan2…makan2 terutama seafood(teringat makan ketam berbulu kat Hokkaido(Nijo market ke namanya..iskhhh nostalgia betul)…hehehe…apa nak dikato. Pastu dah melencong jauh ke area pantai Morib…jenguk2 takde yg menambat hati…tu pun lepak lama situ anakanda nak main2 playground sambil para ayahanda memikul D50 & D70 masing2 mencari spot..tapi cuaca ngak elokkkkk.

Lepas tu menapak jauh ke kampung mana daaa masuk…cuak juga…dgn lampu jalan takdak…penuh pokok kelapa sawit…cam hutan pun ade…ade ke restoran yg diidamkan. Alhamdulillah jauh punya jalan2 cari makan….program tak sure ni…berjaya akhirnya jumpa Restoran Seafood Wak Lan kat Bagan Lalang….sepanjang jalan nak ke situ dalam mencari2…fuyoooo…ramainya orang camping….berderetttt(selamat ke???… wallahua’lam)…..best juga kata abah..nanti boleh jadi agenda akan datang!

Punyalah ramai pengunjung sampai kena berdiri menunggu giliran…meja panjang ada…meja kecik2…dah ler dok tgk ketam2 goreng tepung diusung ke sana ke mari…uihhh teruja nak merasa…sib baik ada tempat solat..sambil tunggu tu solat Maghrib jap….sampai meja2 baru diletak tepi jalan..iskh tgh jalan daaa tapi bukan jalan besar la.

Tengah menunggu tu nengok pulak sorang Cina lelaki(abah kata kalau org Cina masuk kedai makan Melayu ramai2 gini..mmg dikira sedap la tu) kat depanku syok masyuk dok meratah ketam dgn kaum kerabat dia yg satu meja panjang..jam dah kul 9…tak kunjung tiba order….teruja betul pandanganku kali ini.Memanglah lambat skit sebab ramai umat nak makan…ikut giliran…dgn yg dok tunggu nak cop meja lagi.Tapi berbaloi…seafoodnya segar2 dan kita pilih sendiri..sempat usha2 masa nak ambil air sembahyang…masing2 ada kerja…sibuk sangatttt! Bestnya buka kedai makan kalau laku cam giniiiiiiii(mulalah tu berfantasiaaaaa…kan…kan Tie..partnership gitu).

Kami(para cik abe order tukang order)udang & sotong celup tepung,ketam masak pedas kot,buluh pahat ke panggil.. masak ala gulai lemak cili padi ..abah kata sesuai dimasak gitu..masa kat jepun dok tgk org gali menatang ni kat sisir pantai Itogahama…tak lalu nak makan..bila rasa ok gak…kerapu masam manis,lala goreng pedas juga..apa lagi erk..tu je kot..tapi siap bertambah order… nasi tambah2 bang..udang celup tepung lagi satuuuu!

Reganya pula ok sangat2..dgn 2 famili makan besar tu baru cecah RM130 campur2 ngan 2 ABC special,2 air kelapa muda yg muda remaja lagi,suika jus….memanglah amat berbaloiiiiii!!!Alhamdulillah nikmat dapat makan seafood… jauh lak tu…huhuhuhu…orang nak belanja kan…tetiba2 melawak ngan Tie supaya didengari oleh orang lain(cik abe sayang ler tu)..minggu depan kita nak ke mana pulak…melampau betulllll!Tunggulahhhhhh… rezeki kalau orang belanja lagi dalam program jalan2 cari makan.Nak gi situ lagi laaaaaa…..hehehe.

Perjalanan pulang pula diserikan dgn nyanyian oleh anak2 Jepun celup…dgn lagu Ninja Boy(lepas satu lagu..kuar lagu lain)…sumer masuk geng..boleh nyanyi pulak tu…diketua oleh Sensei Ayyub Khun..siap betulkan sapa yg salah sebutan…terhibur sungguh para ibu dan bapak2..terasa masih di Jepun suasananya(kata Tie…hihhihi).

Balik dan sampai rumah dah kul 12 tengah malam daaaa….

p/s: foto2 belum ada…cik abe dah terbawa(dlm USB dia) ke Seremban 3 hari 2 malam nampaknya mulai hari ini…selamat beraktiviti dgn anak2 jawabnya!

~ by sirasain on February 12, 2008.

One Response to “Makan Besarrrrrr…..”

  1. saya pernah pi mkn kat bagan lalang dulu mase kerja. ada buat homestay project kat area tuh. mmg sedap dan murah (tapi xbayar pun, sume boss belanja hehehe)
    first time mkn siput buluh pun kat sini. mule2 geli tp bile dah msk mulut tak berhenti dah hehehe. Kat jepun kekadang ada jual tp size nye jauh lebih besar. saya dah try msk dan mmg best jugak yg jepun nye pun. nnt blk mesia nak gi mkn kat sana je rase. dekat ngan airport😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: