BerBBQ di Desa…

Kata sepakat dikota…niat nak berBBQ..di desa namun bukan desa biasa…deretan rumah teres 2 tingkat tersergam indah…kerana di situ terletak Desa Pinggiran Putra.

Puasa Nazar abah yg tidak habis2 lagi dibawa dari puncak angin APU dan masih panjang…bukan penghalang utk berjumpa rakan taulan..melepaskan rindu dendam…mengimbau kenangan lama seakan kembali cerita kami berBBQ di Pinggiran Myoden…dolu2… waktu berkumpul ingin melihat hanabi semata dari dekat…sangat dekat.

Maaf sahabat jika diberitahu suamiku berpuasa..mungkin kita tidak jadi berkumpul…dipesan awal2 oleh suami….puasanya bukan penghalang utk bersama sahabat yg boleh bersusah senang bersama.Ya itu yg kami ingat….ingin melalui detik2 itu semula walau kali ni di tanahair….kita masih bersama..menonton NHK…sambil meminta 3 wakil ABK(Asia Bunka Kaikan) menafsirkan berita terpampang….mereka malu2 pulak…cukup faham sendiri…aduih kami mahu menguji…dan kita ketawa lagi…terasa indah seperti masih di negara orang..di bumi sakura lagi.

Cukuplah untuk hari semalam..berkumpul..bercerita…tentang anak2 yg gawat di sekolah Malaysia….di alam baru bagi kami ..memangnya ia…kami rindu pada prihatin sensei bermata sepet…yg mungkin sukar dicari ganti di sini…baru bermula persekolahan…kami sudah haru biru…apa cerita?

Banyak beza bila kaki sudah menjejak bumi Malaya….entahlah rindu itu sesekali melimpah2 pada bumi orang yg kami hanya tumpang untuk 3 tahun cuma…tapi dilayan tanpa rasa dipinggir. Kali ini pulak terasa dipinggir di tempat sendiri…mungkin mereka tidak pernah melihat dunia di sana yg sudah maju..maju segalanya…dan teratur baik di sekolah…di pejabat..dipinggiran jalan ….barangkali.Aduh kami tertekan lagi….bila cuba beza2kan cerita tentang kualiti…yg kami cari2!

Sesekali berkumpul begini…yg tegang terasa boleh diredakan..bukan acap kali tapi cukup untuk meluahkan rasa hati anak2 perantau yg pernah melihat bumi orang..bumi yg maju pula tu…ya kami mungkin amat bertuah. Tiba2 idea datang elok juga sesekali kita berkumpul begini….santai sekali kan.

Terima kasih senpai kami dari Welshan….tapi kini kita berkumpul di Desaaaaaa…..susah juga nak cari jalan ke desa ini..hehehe…sebab kena lalui Alam Anda dulu.

Advertisements

~ by sirasain on January 13, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: