Hari pertama Abg Long ke sekolah

Inilah rupanya perasan seorang ibu bilamana anak2 mula melangkah alam persekolahan….di Malaysia pulak tu…masa di Jepun tak serisau ini gayanya. Walaupun Abg long masuk tahun 2 tapi dia tak pernah melalui zaman pendidikan ala malaysia…ketinggalan alam Tahun 1..banyak yg kami kurang tahu dan tidak diberi penerangan sebagaimana ibubapa utk murid tahun1…memang agak serabut/kelam kabut semalam.Kena ambik idea org jepun nampaknya…effisien ja.Kita sebagai ibubapa dah tahu kena buat apa utk seterusnya…..

Antaranya ceritanya pagi dah hantar anak2 sekolah kat tadika dr 8;30-11:30….ibu guna masa itu utk pergi pasaraya Bintang…on the way catch-up dorang…balik rushing masak ala kadar lagi pun abg long tak selera…batuk2 lagi.Dah rehat jap..kena makan cepat2..siap2 pakai baju sumer..handsome anak ibu…walau monyok semacam dek badan lemah semacam.

Jam 12.50 hantarkan..rupanya jam pulak kat area situ…walau jarak dlm 1.5 km ja dr rumah.Cari ruang berhenti kejap…dgn enjin hidup..temankan abg long melintas…niat dihati sampai setakat itu..tapi apakan daya…naluri sebagai ibu tak keruan nengokkan si anak terpinga2 dalam keributan manusia…kenderaan mundar mandir.

Alih2 cari tempat parking juga agak jauh dr sekolah…nak tengok Abg long ke kelas sebagaimana pesan ibu ke tidak?Cari2 kat kelas kosong takde orang…alahai…cemasnya ibu…turun ke bawah..tgk2 kat perhimpunan murid tahun 2…tak nampak kelibat pulak.Ya-allah manalah anakku pergi???

Sampai ke luar sekolah ibu melilau mencari….tgk2 murid2 kelas dia dah pun naik ngan cikgu.Tawakkal naik sekali lagi….alhamdulillah dia ada pun kat belakang sekali tapi keseorangan walaupun kerusi meja ada 3.Pujuk dia supaya duduk semeja ngan kawan kat tengah supaya senang nak tgk papan hitam..dan boleh berkawan. Cikgu pun cam tak biasa lagi handle murid2…bagi ler penuhkan tempat depan dulu. Tak pasal2 aku yg masuk jadi cikgu penolong…tolong arrange meja ..susun balik…bagi anakku selesa…huhuhu.

Dalam sejam juga di situ tgk dr luar kelas…dah la tidak dipesan bawak apa…ibu cuma bekalkan sedikit buku2 tulis…sbb kesian..badan pun tak sihat kena paksarela ke sekolah. Ada yg tidak dibawak ler nampaknya….

Balik2 rumah jam 2….selera pun takde..sempat suap kat kakak ngan bag long tadi.Rehat kejap sebelum sambung bertendang kat dapur..masak Udang Masak Sos serta rasa nak cuba masak Asam Pedas Juliza Adlizan la pulak…tengggiri pun ade serta bendi baru dibeli.

Risau ibu sebenarnya tak surut2…boleh ke Abg long berdikari kat kelas tu…dgn kekurangan serba segi penulisan,kefahaman..mungkin cultural shock skit ngan keadaan itu(ke ibu dia yg lebih bimbangnya). Waktu rehat nanti..pandai ke dia kantin sekolah..nak membeli itu dan ini?Nak dibekalkan belum berselera sangat nak makan.

Risau punya risau sampai hari pun boleh ku terlupa..mati2 ingat hari Jumaat…patutnya hari ni jemput awal 6:00 ptg dorang balik sekolah. Walaupun get ready around 6..tapi ingat nak kuar jam 6:15..last2 nampak kelibat budak sekolah dah balik..apa lagi..cepat2 dgn kakak kuar rumah..masuk kete…dan driving.

Sampai2 rupanya abah dah ada situ…hehehe..ni mesti kes risau jugak ni sbb tak ckp pun nak singgah situ.Kami ke kedai motor carikan helmet utk Abg long….mungkin sebelah petang..lebih sesuai abah yg ambik kalau tak hujan ler..dgn hiruk pikuk jalan ni…stress ibu kalau hari2 cenggini! Suka la dia bila balik bonceng abah sampai ada org jealous tak bertempat….nak helmet jugak. Sampai rumah kena pulak bawak kakak round2 kat perumahan tu.

Kat rumah barulah soal siasat berjalan lancar…tanya itu ini…rupanya memang abg long dgr ckp ibu terus naik ke kelas tapi takde orang..dia turun bawah…beratur..jadi org pertama gitu…cuma bila ramai2 murid2 beratur dan bersesak…ibu tak perasan dia pun …ohhh…good boy kalau mcm tu..lega ibu utk hari semalamnya!

Harap2 utk hari ni everything will go better….juga utk hari2 seterusnya…..cuma kesian dia masih segan2 nak ke kantin(tak beli pun dgn duit yg diberi)..ibu pulak cuma bekalkan air oren dan belum pandai nak berkawan.


Tapi foto ni dah hari kedua di kantin sekolah!

p/s:Teringat semasa kat Ishigaki shogakko di jepun…dia happy ja masa di kelas sewaktu class observation..hrp2 di sini pun mcm tu dan lebih2 lagi hendaknya!You can do it Ayyub kun….gambare3x!Naluri keibuan ini juga tidak dapat disangkal2 lagi bila melepaskan anak ke sekolah…cemas,bimbang sumer bersarang di hati..alahai sekolah di Malaysia gini pulak rasa hati…..di tanahair sendiri kulebih risaukan keselamatannya!

~ by sirasain on January 4, 2008.

One Response to “Hari pertama Abg Long ke sekolah”

  1. Kak ha.. kat cni pun ibu bapa budak2 tahun satu pun tak dibagi taklimat sepenuhnya..😦.. tak dibagitahu pun kena bawa apa.. pepandai sendiri je.. Kita yg belum ada pengalaman anak sekolah ni kalut jugalah.. bila keadaan cenggini mulalah dok banding dgn kat jepun..

    Mula2 masuk tu dah bagi jadual lengkap utk satu tahun.. masa daftar tu dah siap bagitau apa yg perlu dibawa semua.. detail sekali… uhuhu ni yg buat rindu dgn kehidupan kat jepun ni..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: