Akemashite omedetou gozaimasu

Dah pun masuk hari kedua tahun baru tapi rasanya tak terlewat nak lipatkan sesuatu dlm kenanganku.

Entah kenapa masa nak menulis agak terbatas..sibuk fikir itu ini..penat badan pun satu…asyik keletihan dan tertidur ja ptgnya…sah2 lepas zohor skit mula badan cari tempat nak landing.Iskhhhh teruk betul kalau diamalkan…besar nanti baby dlm perut..huhuhu.

Nak hantar kad utk sensei ikebanaku ,sensei Nihongo ,Bu Lita yg byk menolong kami dan ucapan guna emel kat kawan2 di jepun tak terbuat pun….alahai gomen ne…minnasan! Nak telepon sensei Hasama pun masih tak terucap lagi…rindunya kat dia!

Cuma niat hati ibu nak memiliki sebuah baking oven dan baking machinery..Alhamdulillah dah terbeli dan dihantar hari terakhir 2007 yg lalu.Itu azam sempena tahun baru..mahu bermula dari rumah..belajar berbisnes niat dalam hati tapi kena try n error dululah.Makan2 utk diri sendiri ataupun bagi jiran2,kawan2 terdekat rasa ataupun mungkin sampai ke Putrajaya utk kawan2 abah juga…atau ada lagi ke yg terlintas di hati?

Setakat ini HANYA 2 peralatan ini yg berkenan di mata masa memilih2 barang2 kat CKE Marketing branch di Kajang…rupanya tempat laluan kami masa menyewa rumah ke tiga dulu..tak perasan langsung…macam2 ada kat situ…kalaulah byk modal..ingin kusambar semua utk peluang perniagaan akan datang. Lagi pun tgh offerlah time sesuai utk membeli idaman hati.Masih lagi tersadai kat bawah tangga sbb berat yg amat..tak terpikul abah sorang…yalah mcm peralatan utk industri gitu….kita mulakan dgn industri kecil2an dari rumah ler.Mixer saja dah cecah 29 kilo beratnya….byk kena baca dgn teliti dan periksa itu ini sebelum digunakan.Nak letak pun lum tahu di mana…besarrrrr..nak kena ada ruang!Ini ler lebih kurang rupanya….besar gedabak tu…rega selepas potongan!


infra red baking oven~Rm850


Baking machinery 7 litre~RM650

Kisah hari ni pulak agak meletihkan juga …daftar utk kelas pagi di Fisrt Wolrd utk Abg Long bagi subjek2 terpilih(demi pemulihan…yalah tak kenal lagi pelajaran ala Malaysia…byr ler RM410) lepas tu sepagi mendaftar kat Sek.Keb.Seksyen 7 tanpa abah…ramainya manusia kat area sekolah…naik tingkat 3 lak tu…nak kena isi borang(kena telepon abah minta maklumat)…cuma menunggu ambik masa sampai t/hari nak membayar yuran2 sebanyak RM122…dah kelaparan anak2….mula bising2…apa lagi ke kantin lepas tu..nasi dah habis pulak..beli air milo ja..terjumpa kawan kat jopun dolu2..Kak Kham pun sekolahkan Aisyah kat situ.Lastly menapak jauh ke tempat parking tgh panas membahang…drive cepat2…cari kedai makan ler.Oh ya…cikgu kelas Abg long…cantik orangnya..muda lagi juga baru bertukar…puan Siti Nora..harap2 dia memahami akan situasi kami!

Cerita penghujung tahun juga tak kurang gempaknya…cemas pun ada..sbb 2 kali ..2 hari berturut2…ibu alami pendarahan walaupun tak sakit tapi TAKUTTTT….sbb fisrt time mcm tu.Cuma nasib baik tak melarat..sikit aja…belek2 buku koleksi MW utk rujukan…macam ok kalau tanpa rasa sakit.Alhamdulilah sikit lega di hati..moga kandungan ibu tak apa2.

Moga tahun baru 2008 yang baik2 aja berlaku dan di dalam rahmatNya…azam baruku utk mulakan langkah pertama…baking bisnes(jangan hangat2 tahi ayam) ,persekolahan abang long di tahun2(ibu risau sangat2) ,Kakak di tadika(i think u can do it) dan keadaan kandungan yg masih baru ini(juga agak cemas).

Mudah2an ada sinar baru di ambang 2008 buat kami sekeluarga.Moga segalanya dipermudahkan olehNya….AMINNNNNN!

~ by sirasain on January 2, 2008.

One Response to “Akemashite omedetou gozaimasu”

  1. saya pun bleeding gak sket dulu. mase tu dlm minggu ke 10 camtu. takut sgt mase tuh. baca sana sini seems ok sbb tak sakit. tp d next day gi gak clinic sbb tak nak amik risiko. Doc ckp rahim mcm mengecut sket sbb ni 1st time pregnancy…. Perut terkejut kot hehehe
    End up doc bg ubat supaya rahim tak mengecut lg n dia soh tido je kat rumah jgn buat pape. adoh part ni yg paling menyiksakan sbb bdn tak sakit tp kena berbaring je… Lepas 1 minggu doc bg green light terus gi jln hehehehe😛
    So akak pun tak care yer jgn dok buat kerja berat sgt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: